Kilovolt Sewing Silhouette Cameo 3

Sådan laver og overfører du et strygemærke med Silhouette Cameo 3 med HTV/ strygestof

I’m not going to translate this post; it is a guide in how to use the Cameo 3 🙂

Jeg blev i forgårs den lykkelige ejer af en Silhouette Cameo 3. Vi skulle bestille arbejdstøj til firmaet, og hurtig hovedregning viste hvor hurtig sådan en maskine er tjent hjem 🙂 Jeg har leget lidt med den for at lære den at kende, og den er SÅ nem at bruge! Her får I mine erfaringer som en vejledning i at skære heat transfer vinyl/ strygestof, og efterfølgende stryge det på tekstil.

Redigeringsprogrammet Studio (kan hentes gratis lige her, og prøves af inden man køber Cameoen) er bygget op som fx Word eller Power Point, så det er generelt let at orientere sig og fx ændre font/ størrelse osv.

Vælg først ”design” øverst i højre hjørne. Her kan du skrive din tekst, copy/ paste tekst ind eller åbne fx en billedfil. Ved at markere bogstavværktøjet i højre side, kommer bogstavmenuen frem.

Du kan nu vælge den ønskede font. Du kan både ændre størrelsen i bogstavmenuen og ved at markere det du har skrevet og hive det større eller mindre. Når du markerer det du har skrevet kan du se hvor mange mm det er i hhv højde og bredde.

 

Det kan også være en god ide at ændre bogstavafstanden i menuen for bedre læsbarhed, det gør du her:

 

Jeg placerer mine ting i øverste venstre hjørne for at undgå for meget spild af HTV; men man kan placere det lige hvor man vil.

HUSK at spejlvend din tekst/ design, da det ellers vil blive spejlvendt når du stryger det på stoffet. Du skal markere dit design og højreklikke, og trykke “vend vandret”:

 

Når du er tilfreds med dit design trykker du over på fanen ”send”.

Her skal du vælge hvilket materiale du skærer i. Jeg har valgt indstillingen ”karton almindelig” (eller “karon som der står :p) da det bliver perfekt i det HTV jeg har – dvs skærer i selve HTV men ikke i plastikken.

Herefter skal du gøre Cameon klar til at skære. Fjern den blå beskyttelsesfilm fra skæremåtten.

Læg HTV på måtten med den matte side op ad langs kantlinjerne, og sørg for at det klistrer pænt uden bobler.

Tænd for Cameoen, og læg herefter kanten af måtten (NB: plastikkanten af måtten, ikke kanten af HTV) langs den lille blå markering (pil 1). Sørg også for at pilen på måtten vender mod Cameoen (pil 2).

 

Hold måtten på plads og tryk ”load” på Cameoen, den vil nu køre måtten lidt ind og du kan slippe den. Hvis måtten kører skævt ind må du trykke på ”unload” og prøve igen, da den ellers vil skære skævt.

Vend tilbage til Studio, og tryk ”Send”. Herefter skærer Cameoen. Når den er færdig står den lidt og tænker, hvorefter du kan trykke ”Unload”.

Hvis du herefter ønsker at gemme dit design går du op på ”fil” og vælger ”gem som”. Her kan du vælge om du vil gemme den på din computer eller i biblioteket i skyen.

Fjern forsigtigt HTV fra måtten og træk forsigtig det overskydende HTV af, så kun dit design er tilbage på plastikken.

Her med klistersiden op ad. Jeg var ikke omhyggelig nok med prikken over i’et:

Tænd strygejernet på knap 3 prikker, uden damp. Hvis du har et spækbrædt i træ er det godt underlag (jeg bruger et i bambus fra Ikea), det må ikke være for blødt – man kan ikke bruge strygebrædtet fx. Læg herefter dit design på tekstilen; plastikken klistrer, så det er OK nemt at placere det.

Tag et stykke bagepapir, og pres i ca 20 sekunder. Fjern herefter den gennemsigtige plastik, og pres evt lidt mere kun med bagepapir i mellem. Man skal kunne se strukturen af stoffet igennem teksten.

Tada!

Ud over at spare en formue på logoer til vores firmatøj, så har barnet bestilt Overwatch logoer til sit tøj, og jeg er ved at sy bogbind til hans skolebøger (han vælger stoffet; det er ikke super læsbart på prikket stof, men mon ikke han kan kende sine bøger alligevel 😛 ).

Jeg har brugt:

  • Skæremaskine (Cameo 3)
  • Skæremåtte
  • Nål til at fjerne overskydende HTV fra teksten, men drømmer om Silhouette Tool kit
  • HTV/ strygestof

 

Før du kan komme i gang:

  • Download Silhouette Studio til computeren her: https://www.silhouetteamerica.com/software
  • Opret dig i Silhouette cloud.
  • Forbind Cameoen med computeren. Den har Bluetooth, men virker mest stabilt med ledning. Hvis du ikke sidder ved Cameoen kan du vente med at forbinde til du skal sende dit design til maskinen.

Efter brug:

  • Rens måtten for eventuelle bogstaver og fraklip mellem hver skæring da den ellers skærer skævt.
  • Husk at putte den blå beskyttelsesfilm på skæremåtten efter brug, så den ikke tørrer ud.

GemGem

1 thought on “Sådan laver og overfører du et strygemærke med Silhouette Cameo 3 med HTV/ strygestof”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *